top of page

ACİL DURUM.. 735 ÖNEMLİ İLAÇ PİYASADA YOK.


Acil Durum.. 735 Önemli İlaç Piyasada Yok.

Meltem ÖZGENÇ /Ankara


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, piyasada 735 önemli ilacın bulunmadığını, bunlar arasında parkinson, kalp, tansiyon, antibiyotikler, grip aşısı, astım, yanık pomadları, sinir hastalıkları, çocuk diş, mide, ağrı kesici, kanser gibi insan sağlığı için son derece önemli olan ilaçların yer aldığını söyledi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise tevzi (sınırlı sayıda) ilaç dönemi başladığını, bunun vatandaşı zor durumda bırakacağını belirtti. Saydan, Hürriyet’e şunları söyledi: “TEİS olarak, ülkemizdeki ilaç fiyatlarının ucuzluğundan dolayı bulunamayan ilaçlara defalarca dikkat çektik. Artık bıçak kemiğe dayandı. Piyasada bulunmayan ilaç listelerine her gün yenileri ekleniyor. Zatürre aşısından başlayıp depo penisilinler, tetanos aşısı, sinir ilaçları, kanser ilaçları, aylık doğum kontrol iğneleri, varis ilaçları, epilepsi ilaçları, ithal göz damlaları vb. gibi saymakla bitmeyen ilaç listesi uzayıp gidiyor. İthalat firmaları ise ecza depolarına tevzi ilaç göndermeye başladı. Şöyle ki; benim eczanemde 10 hasta ilaç bekliyor. Ecza deposu arıyor, aradığınız ilaçtan her eczaneye ellerindeki miktarın azlığından örneğin iki tane tevzi gönderiyoruz diyor. Hasta sayısı 10, gelen ilaç iki kutu. Hangisine versin? Kutuları açıp tane işi mi ilaçları bölüştüreceğiz?

İthalatçıya yaptırım yok

NURTEN Saydan, SGK’nın sektörü hizmet sürdürebilecek hale getirmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: ”Örneğin bir kanser ilacının kamu kurum indirimi yüzde 20 olmasına rağmen ithalatçı firma bir yaptırım olmamasına güvenerek inatla yapması gereken indirimi eczanelerimize gelen ilaca yansıtmamaktadır. Kuruma yazılı ve sözlü başvurulardan hiçbir sonuç alamadık.

Acil çare bulunmalı

“KOSKOCA firmaların imtina ettiği iskontoyu eczanelerimiz nasıl yapsın” diye soran Nurten Saydan, “Buna rağmen, eczacılarımız bu ilacı ‘yok’ demeyerek hastalara veriyor. Çünkü ilaca ulaşamayan, hastayı en iyi bizler anlıyoruz. Bakanlıkların bulunmayan ilaçlara acil çare üretmesi gerekiyor. Bu Türkiye’ye yakışmayan bir durum.” sağlık bakanlığı ve SGK ise, TEB’e başvuruda bulunarak piyasada bulunmayan ilaçların listesini istedi. TEB önümüzdeki günlerde hazırlanan listeyi Bakanlığa ve SGK’ya gönderecek.

Hürriyet Gazetesi 22 Kasım 2013

Comments


bottom of page