TEİS: “ ‘İLAÇ’ CAN ÇEKİŞİYOR”
Son zamanlarda piyasada bulunmayan ilaç sayısındaki artışla ilgili olarak bir yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Tüm dünyada geçerli olan sağlık standartlarına göre ilaç; ucuz,ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır. Ancak son zamanlarda hayata geçirilen uygulamalar yüzünden ülkemizde ilaç bulunabilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Vazgeçilemez ve ertelenemez yaşamsal öneme sahip bir ihtiyaç ürünü olan ilacın fiyatını ucuz tutmak için yapılan yanlış uygulamalar piyasada bulunmayan ilaç sayısını hızla arttırmış durumdadır. Nasıl ki ; siz devlet olarak ekmeğin fiyatını 10 kuruşla sınırlandırabilirsiniz ama üretip satacak fırın bulamazsınız, ilacın da fiyatını ucuz tutarsanız hastanın ilaca ulaşabileceği ne bir ilaç ne de bir eczane bulamazsınız.Ülkemizdeki uygulamanın gidişatı halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaya başladı” dedi. Saydan’ın açıklaması şöyle ;
“Tüm dünyada ilaç vazgeçilemez,ertelenemez, yokluğu yerine başka bir ürün kullanılarak telafi edilemez bir ürün olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada geçerli olan sağlık standartlarına göre de ilaç; ucuz,ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır. Ancak son zamanlarda hayata geçirilen uygulamalar yüzünden ülkemizde ilaç bulunabilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Zira ilacı ucuz tutmak için reel ekonomiye aykırı uygulamalar yapılmaktadır. Şöyle ki;
İlaçla ilgili 2004 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonrası ülkemizde ilaç fiyatları Avrupa’daki en ucuz beş ülkedeki fiyatlardan referans alınarak belirlenmekte ve genellikle ekonomik krizdeki Yunanistan baz alınarak belirlenen bu rakamın da %40 düşüğü ilaç fiyatı olarak uygulanmaktadır.
Bir örnekle açıklamak gerekirse 15-20 Euro’luk bir ilacın en ucuz olduğu ülkedeki fiyat 10 Euro ise bu fiyatın % 40 düşüğü yani 6 Euro ülkemizdeki satış fiyatı olarak belirlenmektedir. Üstelik bu 6 Euro 1,96TL olarak sabitlenmiş kur üzerinden Türk lirasına çevrilmektedir. Yani 11,75 TL olarak fiyatı belirlenmektedir. Oysa bugün geçerli olan 2,67TL’lik kur üzerinden hesap yapılarak 16,04TL olarak belirlenmesi gereken fiyattan yaklaşık %30 daha az bir bedelle fiyatlandırma yapılmakta, bu yönteme göre verimli ve karlı olmayan yerli ve ithal ilaçlar piyasaya sunulamamaktadır.
Bir başka deyişle; ülkemizde ilacı en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçı ilacı ithal etmekten, yerli sanayici de üretmekten vazgeçmektedir. Zira istese de üretememekte ve ithal edememektedir. Çünkü yapılan uygulamanın reel ekonomiye uygun hiçbir yanı yoktur. İlacın fiyatını ucuz tutma ve bunun için de ekonomik krizdeki Yunanistan’ı baz alıp oradaki fiyatın da %40 ucuzunu uygulama çabasının ilaç ve eczacılık sektörü üzerine etkisi çok ağır olacaktır. Nasıl ki ; siz devlet olarak ekmeğin fiyatını 10 kuruşla sınırlandırabilirsiniz ama üretip satacak fırın bulamazsınız, ilacın da fiyatını da reel ekonominin kurallarına aykırı olarak ucuz tutarsanız hastanın ilaca ulaşabileceği ne bir ilaç ne de bir eczane bulamazsınız. Çünkü son 4 yılda eczanelerin ilaç ciroları yapılan düzenlemeler sonrası sabit kaldığı artmadığı için enflasyon karşısında %40 erimiştir. Eczanelerin kirası , personel maaşı,elektriği suyu 4 sene öncesine göre en az %40 artmış olmasına rağmen ilaç fiyatlarının baskılanması ilaç ve eczacılık hizmetinin devamını imkansız kılmaktadır.
“’İLAÇ’ BULUNABİLİR OLMAKTAN ÇIKIYOR”
Düştüğü zaman anında güncellenen ilaç fiyatlandırmasına esas alınan Euro kurunun yasal mevzuata aykırı bir şekilde 16/02/2009 tarihinden beri güncellenmemesinin ilaç ve eczacılık sektörünü ikna edecek hiçbir açıklaması bulunmamaktadır.Ülkemizdeki uygulamanın gidişatı halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaya başladı. Dünya üzerinde bu şekilde uygulama yaparak ilaç ve eczacılık hizmetini sürdürebilmiş hiçbir ülke bulunmadığını, ilaç ve eczacılık hizmetini riske eden uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini yetkililere bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.
Sağlık harcamalarını düşürmek için ilacı bulunabilir olmaktan çıkarmayın; Zira sonra para harcayacak sağlığınız bile olmayabilir.”
TEİS BASIN BÜROSU
Comments