“İlaç sıkıntısı daha da büyüyecek”
Zehra ŞAHİNDOKUYUCU 19.02.2022
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru 20 Şubat'tan geçerli olmak üzere 6,29 lira olarak güncellenmesine ilişkin Başkentʼe konuşan TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru yüzde 37ʼlik artışla 4,57'den 6,29 TL'ye yükseldi, ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru 20 Şubat'tan geçerli olmak üzere 6,29 lira olarak güncellendi. Konuyu Başkent’e değerlendiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 20 Şubat 2022 itibariyle 4,57’dan 6,29 liraya çıkarılacağını belirterek, “Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararına göre 20 Şubat'tan itibaren geçerli olarak ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru yüzde 37’lik artış yaşadı.
Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira, güncel kura göre, euro bugün itibariyle 15,36 seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” diye konuştu.
“SORUNUN KAYNAĞI ECZANALER DEĞİL”
Türkiye'de bulunamayan ilaç sorununun çözülemediğini söyleyen Saydan şöyle devam etti: “Hastalarımız ilaç yokluğu sorunu ile eczanelerimizde karşı karşıya gelmektedir ama sorunun kaynağı eczanelerimiz değildir. Gerçek durum şudur, euro artışı beklendiği için ilaç üretim ve ithalatının ertelenmesine bağlı olarak ecza depoları ve ilaç firmaları stoklarındaki ilaçların eczanelerimize sevkiyatını minimum seviyede tutmakta bu yüzden de piyasada bulunmayan ilaç sayısında hızlı bir artış yaşanmaktadır.
20 Şubat’tan itibaren güncel EURO kurunun 6,29 TL olarak hesaplanacak olması, yani gerçek kurun yarısından az olan bu kur düzenlemesi bizden daha çok ithalat yapanları etkilemektedir. Kur düzenlemesinin özellikle pahalı olup da yokta olan ilaçların sayısını azaltmayacağı ortadadır. Sorun, eczanede ilaç bulunup bulunmamasından daha çok, bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gitmektedir.”
Kurun uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Saydan şunları söyledi: “Yetkililerin, ellerindeki imkanlarla ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlaması gerekmektedir. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Yerli ilaç üretimi ve kullanımı özendirme çalışmaları hızlandırılmalıdır. Ekonominin gerçekleri acımasızdır. Reel ekonominin kurallarına uygun davranılmazsa bu davranışın bedelini tüm halkımız öder. Güncel kurun ekonomik ve reel gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerekmektedir.”
Comments