Dünyada ve ülkemizde bir yıldan fazla süredir devam eden COVİD-19 pandemisinden dolayı insanlık zor zamanlar geçiriyor. Bu süreçten toplumun her kesimi olumsuz etkilenirken, COVİD pozitif hastalarla direkt iletişim halinde olan eczacılar salgının doğrudan mağduru oldu. Bugün, salgınla mücadelede önemli görevleri yerine getiren eczacıların “Eczacılık Bayramı” kutlanıyor.
Eczacılık Bayramında, eczacıların çalışma koşullarına ve COVİD-19 salgınıyla mücadelelerine değinen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, en fazla ölümün yaşandığı sektörlerden birinin eczacılık olduğunu söyleyerek, “Salgın döneminde eczaneler olarak tedbirimizi alarak 7/24 aralıksız çalışmaya devam ettik. Bu süreçte 53 meslektaşımız, 19 eczane teknisyenimiz hayatını kaybetti ” dedi.
Saydan 14 Mayıs Eczacılık Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
“Tüm dünyayı etkisi altına alan salgının gölgesinde ikinci kez eczacılık bayramımızı geçiriyoruz. Zaten pandemi öncesinde de birçok sorunla baş etmeye çalışan eczacılık mesleğini bir de salgın vurmuş durumda.
İlaç fiyat kararnamesinin yeni koşullara göre güncellenmemesi, kamu kurum iskontosunun eksik uygulanması, meslek hakkımızın olmaması, artan fakülte sayısı, internet ortamında tedavi edici ürünlerin satışa sunulması gibi mevcut sorunlarımız hala duruyor. Bunlara şimdi de pandemi sürecinde yaşanan sorunlar eklendi.
Eczaneler 7/24 hastalara hizmet veriyor ve birçok hasta eczaneye girip çıkıyor. Dolayısıyla bulaş riski en yüksek meslek grubuyuz. Ancak, eczacılar olarak kendi imkanlarımızla ve hiçbir destek olmadan çalışma ortamımızın güvenliğini ve hastaların birbirine virüsü bulaştırmaması için birçok önlem almaya çalışıyoruz. Buna rağmen bu süreçte 53 eczacımızı ve 19 teknisyenimizi kaybettik. Bu virüs yüzünden hayatını kaybeden meslektaş sayımız gittikçe artıyor.”
COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMELİ
COVİD-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Saydan, “İtalya, Kanada, Fransa Güney Afrika gibi birçok ülkede COVİD-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul ediliyor” diyerek şöyle devam etti:
“Bu salgından çok sayıda vefat eden eczacı olduğu gibi bir de bu meslektaşlarımızın ardında kalanlar var. Vefat eden eczacıların aileleri de birçok sorunla baş etmeye çalışıyor. Bu tür mağduriyetlerin engellenmesi için biran önce gerekli tedbirlerin alınarak, COVİD-19 hastalığının meslek hastalığı olarak tanınması ve bu konuda acilen gerekli kararların alınması artık zorunlu hale geldi.
TEİS olarak yetkililerin taleplerimizi biran önce hayata geçirmesini istiyoruz. Eczacıların sorunlarına çözüm bulunduğu zaman 14 Mayıs'ların eczacılar için gerçek birer bayram olacağına inanıyor, bu inanç ve umutla tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Bayramını kutluyoruz .”
TEİS BASIN BÜROSU/14/05/2021
Comments