İşten Ayrılış Bildirgesi Düzenlenen Sigortalılar İçin Genel Sağlık Sigortası Bilgilendirme Yazıları
Değerli üyelerimiz,
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından “İşten Ayrılış Bildirgesi Düzenlenen Sigortalılar İçin Genel Sağlık Sigortası Bilgilendirme Yazıları” başlıklı duyuru yayınlanmıştır.Aşağıda bilgilerinize sunulur.
TEİS
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
15/08/2014
DUYURU İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ DÜZENLENEN SİGORTALILAR İÇİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI BİLGİLENDİRME YAZILARI
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre ülkemizde yaşayan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar 1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerce işten ayrılan sigortalılar için e-Bildirge sisteminde işten ayrılış bildirgesi düzenlenirken, hem işverenlere hem de adına işten ayrılış bildirgesi verilen sigortalılara yönelik ekranda yer alacak olan genel sağlık sigortası bilgilendirme yazıları hazırlanmıştır.
Sigortalıların işten ayrılmalarından sonra, sorunsuz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmaları amacıyla genel sağlık sigortasına ilişkin bilgilendirme yazılarının işverenler tarafından işten ayrılan sigortalılara verilmesi önem arz etmektedir.
Genel sağlık sigortası işlemlerine ilişkin işverenler ve sigortalılar için hazırlanan bilgilendirme yazıları 15/08/2014 tarihi itibariyle İşveren e-Bildirge sisteminden verilecek olan işten ayrılış bildirgeleri ekranlarında yer alacak olup söz konusu yazılar ektedir.
Tüm ilgililere duyurulur.
EK Genel Sağlık Sigortası İşveren /Sigortalı bilgilendirme yazıları (…..)
Değerli İşverenimiz,
Sigortalınız ………………….için …………tarihi itibariyle işten ayrılış bildirgesi vermeniz nedeniyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki zorunlu sigortalılığı sona ermiştir. Bu nedenle, 5510 sayılı Kanunun 67’inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre zorunlu sigortalılığının sona erdiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı varsa 10 gün süreyle daha genel sağlık sigortasından yararlanabilecektir.
Ayrıca, sigortalınızın bu tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığı varsa, 10 güne ilaveten 90 gün daha bakmakla yükümlü olduğu kişiler de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
İşten ayrılış bildirgesi verdiğiniz sigortalınız, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona erdiği tarihten sonra, başka bir kapsamda genel sağlık sigortalılığı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi olmaması halinde, Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Kurumumuzca resen zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecektir. Bu nedenle, zorunlu genel sağlık sigortası tescil sürecinin anlatıldığı aşağıdaki bilgilendirme yazısını işten ayrılan sigortalınıza vermenizi hatırlatır, sizlere ve çalışanlarınıza sağlıklı günler dileriz.
Genel Sağlık Sigortası Tescil Daire Başkanlığı
……………………………………………..…………………………………………………………………..
Değerli Sigortalımız, ………………………..
Adınıza ……………..tarihi itibariyle işten ayrılış bildirgesi verilmesi nedeniyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki zorunlu sigortalılığınız sonlandırılmış bulunmaktadır. Buna göre, 5510 sayılı Kanunun 67’inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre zorunlu sigortalılığınızın sona erdiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayınız varsa 10 gün süreyle daha genel sağlık sigortasından yararlanabileceksiniz. Ayrıca bu tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığınız varsa, 10 güne ilaveten 90 gün daha bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanabileceksiniz.
Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkınızın sona erdiği tarihten sonra, başka bir kapsamda genel sağlık sigortalılığınız veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi olmamanız halinde, Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Kurumumuzca resen zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceksiniz. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinden yararlanma sürelerinizin sona ermesinden itibaren gecikmeksizin, yerleşim yerinizdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat ederek gelir testi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Gelir testi işlemlerinizin sonucuna göre, genel sağlık sigortası tesciliniz ve prim ödeme durumunuz güncellenecektir.
Sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamanız için yukarıdaki bilgileri dikkate almanızı önemle hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.
GELİR TESTİ SONUÇ VE PRİM TABLOSUGelir Testi SonucunuzPrim Tutarı ve Ödeme YükümlüsüAile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olması halinde (5510 sayılı Kanun 60. Md. /c(1) )Priminiz Devlet tarafından ödenir.
Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olması halinde (5510 sayılı Kanun 60. Md. /g(1) )Asgari ücretin üçte birinin %12’si üzerinden genel sağlık sigortası priminin tarafınızca ödenmesi gerekmektedir. Ödenecek aylık gss primi 1/7/2014-31/12/2014 tarihleri arası için 45,36 TL’dir.Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar olması halinde (5510 sayılı Kanun 60. Md. /g(2) )Asgari ücretin % 12’si üzerinden genel sağlık sigortası priminin tarafınızca ödenmesi gerekmektedir. Ödenecek aylık gss primi 1/7/2014-31/12/2014 tarihleri arası için 136,08 TL’dir.Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin iki katından fazla olması halinde (5510 sayılı Kanun 60. Md./g(3) )Asgari ücretin iki katının %12’si üzerinden genel sağlık sigortası priminin tarafınızca ödenmesi gerekmektedir. Ödenecek aylık gss primi 1/7/2014-31/12/2014 tarihleri arası için 272,16 TL’dir.
Comments