01/11/2024
TEİS2024-163
SAYIN
DR. RACİ KAYA
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI
Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokolün Zamanında Yenilenmesi Gerekliliği
Sayın Başkan,
Bilindiği üzere, Kurumunuz ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanarak 01.10.2020 tarihinde yürürlüğe giren 4 yıllık ilaç temin protokolünün, her sözleşme yılı sonunda düzenli olarak revize edilmesi gerekmektedir. Ancak, 2021 yılında pandemi sebebiyle bu revizyon yapılamamış ve ek protokol ancak 04.03.2022 tarihinde imzalanabilmiştir. Bu protokol kapsamında, eczacı indirim oranları ve eczane hizmet bedelleri ile ilgili 4. madde, gecikmeli olarak 01.10.2021 tarihinden geçerli olacak şekilde revize edilmiştir.
2023 ve 2024 yıllarında ise pandeminin etkisi ortadan kalkmış olmasına rağmen, ek protokoller yine gecikmelerle imzalanmıştır. Bu gecikmeler, eczacılarımız için ciddi mali ve idari sorunlara yol açmaktadır. Aylar sonra imzalanan ek protokollerin ardından, Medula sisteminde yapılan düzenlemeler tamamlanana kadar geçen süre boyunca, eczacılarımıza yapılması gereken ödemeler gecikmeli olarak tahakkuk etmekte ve bu alacaklar geriye dönük mahsuplaşma ile hesaplanmaktadır. Ancak, eczacılarımızın alacakları aynı tutarda ödenirken, mahsup edilmesi gereken tutarlar yasal faiz uygulanarak mahsup edilmektedir.
Daha önemlisi, zamanında ve doğru şekilde faturalandırılmayan eczacı indirim oranı ve eczane hizmet bedelleri, eczanelerimizin yıllık satış hasılatlarında sapmalara yol açarak mesleki ve mali dengeleri bozmakta, çeşitli sorunlara neden olmaktadır:
• Kurumunuzca bir sonraki yılın eczacı indirim oranı ve eczane hizmet bedeli baremleri satış hasılatlarına göre belirlenmektedir.
• Sağlık Bakanlığı tarafından yardımcı ve ikinci eczacı çalıştırması zorunlu olan eczaneler, satış hasılatlarına göre sınıflandırılmaktadır.
• Maliye Bakanlığı açısından, ek fatura düzenlenerek ödeme alınması işlemi, hizmetin verildiği mali yıl kapandıktan sonra gerçekleşmekte olup bu durum vergilendirme sürecini olumsuz etkilemektedir.
• Fazla ödeme yapıldığı için alacağından kesinti yapılan eczacılarımız, yasal faiz ödemenin yanı sıra fazla katma değer vergisi ve gelir vergisi ödemekte; ayrıca satış hasılatları da bu nedenle olduğundan yüksek görünmektedir.
Yukarıda belirtilen sebeplerle, fazladan vergilendirilen eczacılarımızın mali olarak düzeltme beyannamelerini oluşturabilmeleri amacıyla, bu kesintilere ve ilgili dönemlere dair detaylı bir resmi belge almak üzere Kurumunuza başvuru yapabilecekleri prosedür hakkında bir duyuru yapılması ve 01.10.2024 tarihinde sona ermiş olan 4 yıllık ilaç temin protokolünün gecikme yaşanmadan yenilenmesi ve önceki protokollerde karşılaşılan sorunların tekrar etmemesi adına gerekli adımların ivedilikle atılmasını hususlarında gereğini arz ve talep ederim.
Saygılarımla,
ECZ. NURTEN SAYDAN
TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI
GENEL BAŞKANI
Bilgi: Türk Eczacıları Birliği’ne
コメント