02/12/2024
TEİS2024-170
T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GSS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İLAÇ DAİRE BAŞKANLIĞI
Konu: Kamu Kurum İskontosu Uygulamayan Firmalar Hakkında
Kurumunuz İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde “Kamu fiyatı” tanımı, bir ilacın perakende satış fiyatına veya perakende satış fiyatı olmayan ilacın KDV dahil depocu/eczacı satış fiyatına kamu kurum iskontosu uygulanarak elde edilen fiyat olarak belirtilmiştir. Ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 4.4.1. başlıklı “Uygulanacak İndirim Oranları” maddesinde firmalar tarafından uygulanacak kamu kurum iskontosu oranları açıkça düzenlenmiştir.
Buna rağmen, bazı ilaçların üretici veya tedarikçi firmaları tarafından ecza depolarına, ecza depoları tarafından da eczanelerimize kamu kurum iskontosu uygulanmadan veya eksik uygulanarak fatura edilmekte olduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Ancak, eczanelerimize kamu kurum iskontosu olmadan fatura edilen bu ilaçlar, kurumunuza kamu kurum iskontosu uygulanarak fatura edilebilmektedir.
Kurumunuz mevzuatında açıkça düzenlenmiş olan kamu kurum iskontosu yükümlülüklerinin, ilgili firmalarca uygulanmaması, eczacılarımıza ek mali yükler getirmekte ve finansal açıdan ciddi zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Ne yazık ki, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlenen iskonto oranlarını eksik veya hiç uygulamayan firmalara yönelik herhangi bir yaptırım mekanizmasının bulunmaması, bu durumun yaygınlaşmasına yol açmaktadır.
Öte yandan, Medula sistemi üzerinden belirlenen fiyat farkları dışında hastalarımızdan ücret talep edilmesi durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’ün 5.3.1. maddesi uyarınca eczacılarımızdan savunma talep edilmekte ve çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak, bu protokol çerçevesinde belirlenen yaptırımlar eczacılarımızı zor durumda bırakırken, kamu kurum iskontosu uygulamayan firmalara herhangi bir yaptırımın olmaması, büyük bir çelişki oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, kamu kurum iskontolarını uygulamayan firmalara yönelik düzenlemelerin yapılması ve bu firmalara ilişkin gerekli yaptırımların uygulanabilmesi amacıyla İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması gerekmekte olup, Yönetim Kurulumuzca hazırlanan değişiklik taslağı önerisi yazımız ekinde bilgilerinize sunulmaktadır.
Konu ile ilgili gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını, eczacılarımızın mağduriyetinin giderilmesini adına arz ve talep ederim.
ECZ. NURTEN SAYDAN
TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI
GENEL BAŞKANI
EK:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İLAÇ GERİ ÖDEME YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI
MADDE 1- 25/8/2022 tarihli ve 31934 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinin 7 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.
“i) İlaç Geri Ödeme Komisyonu, SUT’un ilgili maddesinde belirlenmiş kamu kurum iskonto oranları uygulanmayan ya da eksik uygulanan ilaçları tekrar uygulanana kadar geri ödeme listesinden çıkarabilir.”
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.
Comments