top of page

TİTCK Ekonomik Değerlendirmeler Başkan Yardımcılığı'na Yapılan Ziyaretimiz


Değerli Üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,


27 Ağustos 2024 tarihinde, TEİS Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Ecz. Nurten Saydan, Genel Sekreter Ecz. Ceyhun Kabahasanoğlu ve Mali Sekreter Ecz. Satı Sultan Altun, TİTCK Ekonomik Değerlendirmeler ve Laboratuvar Hizmetleri Başkan Yardımcılığı'nın daveti üzerine, Başkan Sayın Doç. Dr. Mehmet Kürşat Derici'yi makamında ziyaret etmiştir.


Bu ziyaret sırasında, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve TEİS Kamu Kurumları Komisyonu tarafından hazırlanan rapor kendisine sunulmuştur.


Toplantıya ayrıca, TİTCK İlaç Tedarik ve İhracat İzlem Birim Sorumlusu Sayın İrfan Kayabaşı da katılmıştır. Kendisi, piyasada Kurum tarafından yürütülen ilaç tedarik çalışmaları hakkında detaylı bilgiler vermiş ve çözüm önerileri üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.


Son derece verimli geçen bu görüşmede, eczacılarımızın karşı karşıya kaldığı zorluklar ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alınmış olup, raporun başlıkları ve özetine aşağıda yer verilmiştir.


TEİS YÖNETİM KURULU


 
 

ÖZET

İLAÇ TEDARİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAKKINDA TEİS RAPORU


RAPORUN AMACI 


Üyelerimiz, meslektaşlarımız ve hastalarımız; yürürlükte olan bazı mevzuatlar ile ilaç sanayisindeki kimi uygulamalar nedeniyle ilaca erişimde ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar. İlaç ve eczacılık hizmetlerinin sunumunu olumsuz etkileyen bu durumlar, eczacılarımızı ve hastalarımızı zor durumda bırakmakla kalmamakta; aynı zamanda Kurumunuza yapılan itirazlar ve başvurular nedeniyle iş yükünü de artırmaktadır.


Vatandaşlarımızın ilaca erişimini engelleyen uygulamaların başında; ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan Dönemsel Avro Kuru uygulamasında yaşanan sorun ile Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen Kurum İskontosunun ilaç firmalarınca kısmen ya da hiç uygulanmaması yer almaktadır. Bunlara ek olarak, piyasada ilaç teminini zorlaştıran, kimi firmalarca ve ecza depolarınca piyasaya ilaç verilmemesindeki gerçek nedenin tespitini güçleştiren, piyasada mevcut olan/olmayan ilaç analizlerini yanıltan, eczane ekonomilerinde sıkıntı yaratarak ilaç hizmetinin sürdürülebilirliğine tehdit oluşturan sorunlar arasında; "İller Arası İlaç  Takip Sistemi Takas Yasağı", "İTS Ürün Hareket Geçmişini Görüntüleme Yetkisinin Eczacılara Kapatılması", "Eczacılara İTS Deaktivasyon Hakkının Tanımlanmaması", "Gönüllü Fiyat Düşüşlerinde Karşılanmayan Eczane Stok Zararları" bulunmaktadır.


Bu rapor, uygulamalarda karşılaşılan ilaç tedarik sorunlarının çözümü için öneriler sunmakta ve bu sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılmasına yönelik adımları içermektedir.


Sendika olarak amacımız, üyelerimizin ve hastalarımızın mağduriyetlerini gidererek ilaç ve eczacılık hizmetlerinin kesintisiz ve etkin bir şekilde sunulmasını sağlamaktır.


İLAÇ FİYATLANDIRMASINDAKİ DÖNEMSEL AVRO KURU UYGULAMASI ve KADEMELİ KARLILIK


Eczanelerimizin sermayeleri, elbette bizlere ait olmakla beraber, aynı zamanda ülkemizin kaynağıdır ve milli servettir. Avro kurunun 38 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan "Dönemsel Avro Kuru" ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Bu ekonomik gerçek maalesef tüm sektöre dağıtılması gereken bir yük getirmektedir. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmemeye başlamıştır.

İFK olarak da bilinen, ilaçta kârlılık baremlerinin belirlendiği İlaç Fiyat Kararnamesinde 15 yıldır yeterli bir düzenleme yapılmamıştır.

3. kademe (eski düzenlemelere göre 5. kademe) olarak nitelendirdiğimiz ilaçların tamamına yakını ithal olup, pazar payları her sene daha da artarak eczacının ortalama kârlılığını azaltmaya devam etmektedir.


Beşeri ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan kademe oranlarının mevcut piyasa koşullarına uygun, asgari olarak aşağıdaki şekilde güncellenmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dönemsel Avro Kuru Uygulaması”; bugün reel Avro kurunun %50’sinin altına düşerek piyasa gerçekliğinden kopmuş olup, uygulanabilirliğini yitirmiştir Dönemsel Avro Kuru” uygulamasından ivedilikle vazgeçilerek enflasyon bazlı yeni bir fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerekmektedir.


ECZANELERE KAMU KURUM İSKONTOSU YAPILMADAN VEYA EKSİK UYGULANARAK FATURA EDİLEN İLAÇLAR SORUNU


Kamu Kurum İskontosunun eksik uygulanması; haksız ve hukuka aykırı bir uygulama olup, eczane ekonomilerimize zarar verdiği gibi sigortalı hak sahiplerinin ilaca ulaşmasında engel teşkil ederek mağduriyetine neden olmaktadır.


Tüm mevcut yasal düzenlemelere ve uygulamalara rağmen bazı ilaç firmaları;   herhangi bir yasal mevzuata dayanmayan bir yöntem kullanarak, ruhsat sahibi oldukları ilaçların bazılarının depolardan eczanelere sevkinde çeşitli kurallar ihdas etmiş olup,


  • Kamu kurum iskontosu tutarını eczaneye ancak reçete ibrazı ile aktarma

  • İTS kullanıcı adı şifre paylaşma zorunluluğu getirme

  • Ecza deposuna fatura kestirerek eczanelere ekstra vergi yükü yükleyerek mahsuplaşma


gibi uygulamalara başlayarak yasal eczacı karını ve karlılığını olumsuz yönde etkileyecek, hasta mağduriyetine neden olacak eylemlerde bulunmaktadır.


Bu tip davranışlarda bulunan firmalar hakkında yasal yaptırımların ivedilikle hayata geçirilerek eczanelerin KKİ kaynaklı oluşan mağduriyetinin giderilmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.


İLAÇ TEDARİKİNİ ENGELLEYEN DİĞER SORUNLARA AİT BAŞLIKLAR


  • İller arası ilaç takas yasağı

  • İTS ürün hareket geçmişini görüntüleme yetkisinin eczacılara kapatılması

  • Eczacılara İTS deaktivasyon hakkının tanımlanmaması

  • Gönüllü fiyat düşüşlerinde eczane zararlarının firmalarca karşılanmaması

...



*TEİS KAMU KURUMLARI KOMİSYONU tarafından hazırlanan rapor özetidir.

Comments


bottom of page