top of page

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

Resmî Gazete

10 Aralık 2024 SALI

Sayı : 32748


YÖNETMELİK

Türk Eczacıları Birliğinden:


TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ


BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri


Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik, Eczacı Odalarına kayıtlı olan üyeler ile kayıt zorunluluğu bulunmasına rağmen Odaya kayıt yaptırmayan eczacıların disiplin cezalarını gerektiren fiil ve haller, disiplin soruşturması ile Oda Haysiyet Divanları ve TEB Yüksek Haysiyet Divanının çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.


Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Eczacı Odalarına kayıtlı olan üyeler ile kayıt zorunluluğu bulunmasına rağmen Odaya kayıt yaptırmayan eczacıları kapsar.


Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 25/1/1956 tarihli ve 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrası ile 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Eczacı Odası: Bölge Eczacı Odasını,

b) Haysiyet Divanı: Eczacı Odası Haysiyet Divanını,

c) TEB: Türk Eczacıları Birliğini,

ç) Yüksek Haysiyet Divanı: Türk Eczacıları Birliği Yüksek Haysiyet Divanını,

d) Yönetim Kurulu: Eczacı Odası Yönetim Kurulunu,

ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM

Disiplin Soruşturmasının Yürütülmesi

Genel ilkeler

MADDE 5- (1) Disiplin soruşturması, eczacının bağlı olduğu Eczacı Odası tarafından başlatılır ve yürütülür. Soruşturmanın selameti ve sağlıklı değerlendirme yapılabilmesini temin amacıyla konuyla ilgili komisyon kurulabilir. Ancak tüm sorumluluk Eczacı Odası Yönetim Kuruluna aittir. Soruşturmayla ilgili tüm yazışmalar ve delillerin toplanması Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Soruşturma resen başlatılacağı gibi Eczacı Odasınca yapılan denetleme ve/veya yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan denetleme/soruşturma veya yapılan şikayet üzerine de başlatılabilir.


Tebliğ ve savunma istemi

MADDE 6- (1) Disiplin soruşturması başlatılması halinde, eczacılardan konuyla ilgili ve gerekçesi belirtilmek koşuluyla tebliğden itibaren en az on beş gün süre verilerek savunması ve varsa delillerini bildirmesi istenir. Eczacının sözlü savunma yapmak istemesi halinde Yönetim Kurulunun toplantı halinde bulunacağı gün ve saat kendisine bildirilir. Sözlü savunma yapılması halinde bu durum bir tutanak ile kayıt altına alınır. Herhangi bir yazılı veya sözlü savunma yapılmaması halinde mevcut bilgi ve belgelere göre işlem tesis edilir.


Dosyanın Haysiyet Divanına sevki

MADDE 7- (1) Mevcut delillere ve eczacının savunmasına göre konunun değerlendirilmesinde mesleki suç veya suç şüphesi bulunması halinde dosya Yönetim Kurulu tarafından Haysiyet Divanına gerekçesi belirtilmek suretiyle sevk edilir. Dosyanın Haysiyet Divanına hangi tarihte ve kim tarafından kime teslim edildiği kayıt altına alınır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Haysiyet Divanının Kuruluşu, Çalışma Esasları, Kararları ve Kararlara İtiraz

Kuruluşu

MADDE 8- (1) Haysiyet Divanı beş asıl ve beş yedek üyeden teşekkül eder ve görev süreleri iki yıldır. Haysiyet Divanına seçilebilmek için yurt içinde en az beş yıl çalışmış olmak şarttır. Bu şartlara sahip üye ile heyet tamamlanamadığı taktirde üç sene hizmet etmiş olanlar da seçilebilirler. Haysiyet Divanı üyesi olabilmek için 6643 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen cezaları almamış olmak gerekir.


Başkan seçimi

MADDE 9- (1) Haysiyet Divanı üyeleri ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan, bir başkan vekili ve sözcü seçer. Müzakereler ve tanzim olunan tutanaklar gizli olup başkanın sorumluluğunda muhafaza edilir.


Toplantıları

MADDE 10- (1) Haysiyet Divanının toplanması gerektiği taktirde bu durum taahhütlü bir mektupla veya imza karşılığında toplantı tarihinden en az bir hafta evvel üyeye yazılı olarak bildirilir. Toplantıya katılamayacak üye toplantı tarihinden üç gün önce varsa mazeretini bildirmeye mecburdur. Mazeret halinde Haysiyet Divanı üç günlük süreye bağlı olmaksızın çağırılacak yedek üye ile tamamlanır. Üç defa mazeretsiz olarak toplantıya katılmayan üye istifa etmiş sayılır ve yerine yedek üye çağırılır. Haysiyet Divanı toplantısına katılacak üyenin yol ve zaruri masrafları Eczacı Odasınca ödenir.


Üyelerinin reddi

MADDE 11- (1) Haysiyet Divanı üyelerinin tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek bir durumun varlığı halinde reddolunabilirler. Red talebinde bulunan üye, iddiasını delilleriyle birlikte bildirmeye mecburdur. Bu takdirde reddolunan üyenin yeri yedek üye ile doldurulur. Başkan ve vekilinin birlikte reddi halinde gizli oyla geçici bir başkan seçilmek suretiyle red talebi incelenir.

(2) Red talebi kabul edilmediği takdirde, talebin reddine karar verilmekle beraber, ayrıca red talebinde bulunan üye hakkında karar tarihinde yürürlükte olan yıllık aidatın dört katından on katına kadar para cezası ödenmesine karar verilir.

(3) Reddedilenlerin çokluğu dolayısıyla Haysiyet Divanının yedeklerle dahi teşkiline imkan görülmezse red talebi en yakın Eczacı Odası Haysiyet Divanında incelenir. Birinci ve ikinci fıkra hükümleri bu takdirde aynen tatbik olunur.

(4) Red talebinin reddi hakkındaki kararlara karşı disiplin soruşturmasına konu dosya ile birlikte Yüksek Haysiyet Divanına itiraz olunabilir.


Toplantılara katılamayacak üyeler

MADDE 12- (1) Aşağıdaki durumlarda Haysiyet Divanı başkan ve üyeleri heyete katılamazlar:

a) İncelenilen mesele ile alakası bulunanlar.

b) Hakkında inceleme yapılan kimsenin üstsoy veya altsoyu.

c) Üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) yansoy hısımları.

ç) Evlilik birliği sona ermiş olsa dahi eşlerin üstsoyu ve altsoyu.

d) Evlatlık ile evlat edinenler.


Haysiyet Divanı çalışmaları

MADDE 13- (1) Haysiyet Divanı, kendisine Yönetim Kurulunca gönderilen dosyayı inceledikten sonra eczacılardan konuyla ilgili ve isnad olunan eylem belirtilmek koşuluyla tebliğden itibaren en az 15 gün süre verilerek savunması ve varsa delillerini bildirmesi istenir. Savunma yazılı ve/veya sözlü olarak yapılabilir. Eczacının sözlü savunma yapmak istemesi halinde Haysiyet Divanının toplantı halinde bulunacağı gün ve saat kendisine bildirilir. Savunma alınmadan ceza verilemez. Sözlü savunma yapılması halinde bu durum bir tutanak ile kayıt altına alınır. Hakkındaki iddia ve tespitleri içeren savunma isteme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş gün içinde geçerli mazereti olmaksızın yazılı ve/veya kendisine bildirilen günde sözlü savunma vermeyen üye, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Herhangi bir yazılı veya sözlü savunma verilmemesi halinde mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilir.


Disiplin cezaları

MADDE 14- (1) Haysiyet Divanları kayıt zorunluluğu bulunmasına rağmen odaya kayıt yaptırmayan veya mevzuatta ön görülen diğer yükümlülükleri yerine getirmeyenler ile evrakı kendisine tevdi edilen üyelerin meslek adap ve haysiyetine aykırı olan fiil ve halleri ile somut durumun özelliklerine, işlenen suçun mahiyetine, eylemin veya yarattığı sonucun ağırlığına, varsa elde edilen haksız kazancın durumuna göre suç ile ceza arasında adil bir denge gözeterek aşağıdaki disiplin cezalarını verir:

a) Yazılı ihtar: Eczacılık sanatının icrası sırasında veya kişilerle ilişkilerde daha özenli davranılması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.

b) Para cezası: Fiilin işlendiği tarihteki oda yıllık aidatının dört katından on beş katına kadar verilecek para cezalarıdır.

c) Geçici olarak sanat icrasından men cezası: Eczacılık sanatının icra edilmesinin üç günden yüz seksen güne kadar yasaklanmasıdır.

ç) Oda bölgesinde sanat icrasından men cezası: Bir oda bölgesinde en az beş defa geçici olarak sanat icrasından men cezası alan veya birden fazla geçici olarak sanat icrasından men cezalarının toplamı yüz seksen gün olan eczacıların, o oda bölgesinde sürekli olarak sanat icrasından men edilmesidir.

(2) Haysiyet Divanları, kendilerine intikal eden dosyaları en geç üç ay içerisinde karara bağlamak zorundadırlar.

(3) Disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren altı ay içinde soruşturmaya başlanılmamış ise bu suçlarla ilgili disiplin soruşturması yapılamaz ve ceza verilemez.

(4) Disiplin cezası gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren en geç sekiz yıl içinde disiplin cezası verilmemesi hallerinde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.


Disiplin cezalarını gerektiren fiil ve haller

MADDE 15- (1) Disiplin cezalarını gerektiren haller aşağıdaki şekildedir:

a) Yazılı uyarı cezası verilmesi gereken haller (fiilin ilk defa işlenmesi halinde) şunlardır:

1) Genel hijyen kurallarına uyulmaması.

2) Eczanede bulundurulması/tutulması gereken defterlerin ve elektronik kayıtların olmaması.

3) Eczacı Odası ve TEB tarafından alınmış mesleki kararlara uyulmaması.

4) İlaçların saklandığı buzdolabında ilaç dışında ürün bulunması.

5) Çalışır durumda “E” logosunun bulunmaması veya usulüne uygun çalıştırılmaması.

6) İlaçların belirlenen fiyat üzerinde satılması.

7) Beyaz önlük giyilmemesi.

8) Niteliği itibarıyla bu madde kapsamında değerlendirilebilecek eczacılık uygulamasına ve mesleğin icrasına aykırı diğer benzeri ihmalkar fiil ve haller.

b) Eczacı Odası yıllık aidatının dört katından on beş katına kadar para cezası verilmesi gereken haller (fiilin ilk defa işlenmesi halinde) şunlardır:

1) İlaçların üzerinde başka ilaca dair karekod bulunması.

2) Eczanede bulunan ilaçların İTS kaydının eczane üzerine alınmaması.

3) Yazarkasa saatinin ayarsız olması.

4) Eczanenin cephesindeki eczane tabelası dışında, totem, yönlendirici tabela, levha, afiş ve benzeri cisimlerin bulundurulması.

5) Miadı geçmiş ilaçların eczanede satışa hazır şekilde bulundurulması veya mevzuatta öngörülen usul ve esaslara uygun olarak imha edilmemesi.

6) Eczacının mazeretsiz olarak görevi başında bulunmaması.

7) Ambalajı bozuk ilaç satışı.

8) Kutu bütünlüğü bozularak adetle ilaç satışı.

9) Eczanelerde tahsil edilmesi zorunlu ücretlerin ilgilisinden alınmaması.

10) Eczanelerin, kapalı olsalar dahi, nöbetçi eczanelerin adının yer aldığı listeyi, adresi ve telefon bilgilerini dışarıdan görülebilir, kolayca okunabilir şekilde ışıklandırılmış veya dijital ortamda ilân etmemeleri veya nöbet listesinin güncel olmaması.

11) Eczanede yapılacak denetlemeye engel olunması.

12) İlacın, reçetede yazıldığı pozolojiye uygun şekilde verilmemesi.

13) Çalıştırılması zorunlu olan yardımcı eczacı veya ikinci eczacının işe başlatılmaması.

14) Niteliği itibarıyla bu madde kapsamında değerlendirilebilecek eczacılık uygulamasına ve mesleğin icrasına aykırı diğer benzeri kusurlu veya kasıtlı fiil ve haller.

c) Üç günden yüz seksen güne kadar sanat icrasından men cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır:

1) Muvazaalı eczane işletilmesi.

2) Muvazaalı eczane açma teşebbüsünde bulunulması.

3) Ruhsatname olmaksızın eczane açılması ve/veya satış yapılması.

4) Karekod bilgisi tahrif edilmiş ilaç satışı.

5) Miadı dolmuş ilaç satılması.

6) Eczacılarca kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslar ile açık veya gizli iş birliği yapılması, simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulundurulması, reçete toplama ve yönlendirme yapılması, internet, faks, telefon ve benzeri yollarla reçete kabul edilmesi.

7) Yazılı veya sözlü ya da internet/sosyal medya üzerinden veya herhangi bir diğer yolla reklam yapılması, reklam ve/veya promosyon yoluyla satış yapılması, fatura veya diğer matbu belgelere reklam özelliği taşıyan ibareler konulması.

8) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılması, internet üzerinden ilaç, ürün tanıtımı ve/veya satış yapılması, sosyal medya hesabı üzerinden ilaç, ürün tanıtımı ve/veya satış yapılması.

9) Psikotrop ve uyuşturucu ilaçlar ile kontrole tabi ilaçların mevzuatta öngörülen koşullara aykırı şekilde saklanması ve/veya satılması.

10) Psikotrop ve uyuşturucu maddelerin kayıtlarının düzensiz olması, fiili ve kaydi stoğun birbirini tutmaması.

11) Ruhsatsız ya da kaçak ilaç bulundurulması ve/veya satılması.

12) Eczane açılış ve kapanış saatlerine uyulmaması, nöbet ihlali yapılması.

13) Nöbetçi olunan dönemde nöbet hizmeti verilmemesi.

14) İlaçların saklama koşullarına uygun olmayan şekilde bulundurulması ve/veya satılması.

15) Hasta veya yakınına teslim edilmeyen ilaçların ilgili kuruma fatura edilmesi.

16) Hasta bilgisi dışında eczacı ya da eczane çalışanlarınca sisteme reçete girişi yapılması veya düzenlenen sahte reçete ve eki belgelerin ilgili kuruma fatura edilmesi.

17) Eczaneden toptan ilaç satışı yapılması, eczacılarca ihaleye girilmesi.

18) Sıralı dağıtıma tabi reçetelerin belirlenen usul ve esaslar dışında veya limit-kota dışı olarak karşılanması.

19) Eczanenin fiili stoğunda mevcut olmasına rağmen ilacın hastaya verilmemesi.

20) Başka eczanelerden satılmış ilaçların bulundurulması veya satılması.

21) Eczanede muayene yapılması, reçete tanzimi, tedavi ve/veya kür uygulanması.

22) Eczane eczacısının öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş yapması.

23) Reçetede yazılı ilaç yerine yanlış ilaç verilmesi.

24) Kurum sözleşmesi olmadığı halde reçete kabulü ve başka eczaneler üzerinden Kuruma fatura edilmesi veya sözleşmesi olmayan veya feshedilmiş eczanenin kabul ettiği reçetelerin Kuruma fatura edilmesi.

ç) Eczacı Odası bölgesinde sanat icrasından men cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır:

1) Bir Eczacı Odası bölgesinde en az beş defa geçici olarak sanat icrasından men cezası alan veya birden fazla geçici olarak sanat icrasından men cezalarının toplamı yüz seksen gün olması.


Cezalarda uyum

MADDE 16- (1) Haysiyet Divanı, disiplin cezalarının verilmesinde somut durumun özelliklerine, işlenen suçun mahiyetine, eylemin veya yarattığı sonucun ağırlığına, varsa elde edilen haksız kazancın durumuna göre suç ile ceza arasında adil bir denge gözeterek geniş takdir hakkını kullanır. Ancak aynı tür suçun tekrarında daha ağır veya bir üst disiplin cezası verilir.


Kararlara itiraz

MADDE 17- (1) Haysiyet Divanı tarafından verilen disiplin cezaları aleyhine, kararın üyeye tebliğinden itibaren, on beş gün içinde yazılı olarak itiraz edilebilir. İtiraz dilekçesi, karar aleyhindeki belgelere dayanan savunma ile birlikte ve imza karşılığında Yüksek Haysiyet Divanına gönderilmek üzere Yönetim Kuruluna verilir. Süresi içerisinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarından, yazılı ihtar ve para cezaları kesinleşir ve derhal Eczacı Odası tarafından uygulanır.

(2) Cezalandırma halinde karar aleyhinde itiraz olmasa dahi geçici olarak sanattan veya bir bölgede çalışmaktan men kararları Yönetim Kurulu tarafından Yüksek Haysiyet Divanına gönderilir. Bu disiplin cezaları Yüksek Haysiyet Divanının onayıyla tekemmül eder. İtiraz üzerine veya sanat icrasından men cezası olması nedeniyle yasal zorunluluk gereği itiraz olsun ya da olmasın doğrudan Yüksek Haysiyet Divanına gönderilen dosyalarla ilgili olarak alınan kararlarda sorumluluk Türk Eczacıları Birliğinindir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yüksek Haysiyet Divanı toplantıları

MADDE 18- (1) Yüksek Haysiyet Divanında görüşülecek dosya ile ilgili olarak eczacıdan tebliğden itibaren en az on beş gün süre verilerek savunması ve varsa delillerini bildirmesi istenir. Savunma yazılı ve/veya sözlü olarak yapılabilir. Eczacının sözlü savunma yapmak istemesi halinde Yüksek Haysiyet Divanının toplantı halinde bulunacağı gün ve saat kendisine bildirilir. Savunma alınmadan ceza verilemez. Sözlü savunma yapılması halinde bu durum bir tutanak ile kayıt altına alınır. Hakkındaki iddia ve tespitleri içeren savunma isteme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş gün içinde geçerli mazereti olmaksızın yazılı veya kendisine bildirilen günde sözlü savunma vermeyen üye, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Herhangi bir yazılı veya sözlü savunma verilmemesi halinde mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilir.

(2) Yüksek Haysiyet Divanı, Haysiyet Divan tarafından gelen evrakı ve kararları inceledikten sonra uygun gördüğü takdirde ya aynen veya tadilen kabul ve tasdik eder. Mahallince verilen kararları uygun bulmazsa bu husustaki mütalaasıyla birlikte dosyaları ilgili Haysiyet Divanına iade eder.

(3) Yüksek Haysiyet Divanının tadilen onama yetkisi cezayı artırarak onamayı da kapsar.


Disiplin cezalarının uygulanması

MADDE 19- (1) Haysiyet Divanı tarafından verilen sanat icrasından men kararları ile bir bölgede çalışmaktan men kararları Yüksek Haysiyet Divanını kararıyla tekemmül eder ve bu kararlar, Sağlık Bakanlığınca uygulanır. Diğer bütün kanuni işlem ve süreler sonunda kesinleşen ihtar ve para cezalarına dair kararlar, eczacıların kayıtlı olduğu Eczacı Odalarınca uygulanır.

(2) Yüksek Haysiyet Divanı kararı ile geçici olarak sanat icrasından menedilen aza hiçbir suretle sanatlarını icra edemeyeceği gibi varsa müessesesi de kapatılır. Bu kararın, ilgililerce bilinmek üzere Sağlık Bakanlığınca görülecek şekilde ilan olunarak uygulanması sağlanır. Ancak, tek eczane bulunan yerlerdeki eczaneler için verilen kapatma cezaları, kapatma müddetinin her günü için karar tarihindeki oda yıllık aidatından az olmamak üzere beş katına kadar para cezasına çevrilir.


Yargı yolu

MADDE 20- (1) Eczacılar Yüksek Haysiyet Divanı tarafından verilen kararlar hakkında yasal süresi içinde idari yargı yoluna başvurabilir.


Yürürlük

MADDE 21- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürütme

MADDE 22- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı yürütür.


bottom of page