VETERİNER HEKİM E-REÇETE TALİMATI VE UYGULAMA KILAVUZU HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Değerli Üyelerimiz,
Ülkemizde hayvan sağlığı alanında kullanılan veteriner ilaç reçetelerinin Tarım Bakanlığı tarafından yazılımı tamamlanan E-Reçete Sisteminde elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin hazırlanan “Veteriner Hekim E-Reçete Talimatı ve Uygulama Kılavuzu” onaylanarak yürürlüğe konulmuştur.
Eczanelerimiz için uygulama kılavuzunda dikkat edilecek yerler aşağıda yer almakta olup, kılavuzun tamamı ekte bilginize sunulmuştur.
TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası)
VETERİNER İLAÇ SATAN ECZACILARI İLGİLENDİREN DÜZENLEMELER:
Veteriner Hekim E-Reçete Talimatı ve Uygulama Kılavuzu
MADDE-6.4.3. E-Reçete Sistemi Kullanıcısı Eczacı
h)Veteriner hekimler tarafından düzenlenen reçetelerdeki ilaçları satma yetkisine sahip Eczaneler söz konusu faaliyetleri kapsamında E-Reçete Sistemine kayıt olacaklardır.
i)Eczacılar E-Reçete Sistemine kayıt için gerekli belgeler ile birlikte faaliyette bulunduğu yerin Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.
j)E-Reçete Sistemine kayıt için İl Sağlık Müdürlükleri ya da Eczacı Odaları tarafından gerekli belgelerin Bakanlığımız birimlerine iletilmesi durumunda Eczacının bireysel başvurusu aranmayacaktır.
k)Eczacılar E-Reçete Sistemine sistemde kayıtlı kişisel e-posta adreslerine gönderilen şifre ile girilebileceğinden kişisel şifrenin bir başkasına verilmesi suçtur ve kullanıcının kendi adına gerçekleştirilen her türlü faaliyetten sorumlu olacağı unutulmamalıdır.
l)Eczacı kendisi tarafından görüntülenerek satış işlemi yapılan E-Reçeteyi gerçekleştirdiği işlem düzeyinde kapatmakla yükümlüdür.
m)E-Reçete kapatma işlemi Reçeteli Satışın bir belgesi olduğundan görüntülenerek kapatma işlemi yapılmadan gerçekleştirilen satışlar reçetesiz satış hükmünde olacaktır.
n)Eczacılar E-Reçete Sistemine esas bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri en geç bir gün içerisinde Bakanlığın ilgili birimlerine bildirmelidir.
7.KULLANICI KAYIT ve GÜNCELLEME İŞLEMLERİ
7.1. Genel Esaslar
a)E-Reçete Sisteminin kullanıcıları kamu, üniversiteler ya da özel sektör bünyesinde hayvan sağlığı alanında faaliyet gösteren veteriner hekimler, yardımcı sağlık çalışanları ile veteriner tıbbi ürünleri perakende olarak satma yetkisine sahip eczacılardır.
b)Hayvansal ürün işleyen veya üreten gıda işletmelerinde görevli veteriner hekimler gıda güvenliğinin temin edilmesi noktasında E-Reçete Sisteminin kullanıcılarıdır.
c)Kullanıcı kayıtları Bakanlık tarafından yetki verilmiş personeller tarafından yapılır.
d)Kullanıcılar E-Reçete Sistemine kayıt için gerekli belgeleri Bakanlığa sunmalıdır.
e)Bakanlık, kullanıcının farklı izin işlemleri sebebiyle elinde var olan belgelerini istemeyebilir.
f)Kayıta esas bilgilerde meydana gelen değişiklikler kullanıcılar tarafından en kısa sürede Bakanlığa bildirilmek ve var ise yeni faaliyete esas yeni belgeler sunulmak zorundadır.
7.2. Kullanıcı Kayıt İşlemleri
7.2.1. Kayıt İçin Gerekli Belgeler
a)Veteriner hekimler E-Reçete Sistemine kayıt olmak için aşağıda yer alan belgeler ile faaliyette bulunduğu Bakanlık İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.
– Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
– Eğitim durumunu gösterir diploma/mezuniyet belgesi fotokopisi,
– Mesleğini serbest olarak icra edenler için oda kayıt belgesi,
-Bir başka kişi, firma ya da özel kurum ve kuruluşta çalışanlar için İş sözleşmesi
– Kamu ve Üniversitelerde çalışanlar için memuriyet ya da kurum sicil numarası
– Mesleki faaliyet alanını gösterir belge,
– Hayvancılık işletmelerinde çalışan veteriner hekimler için faaliyette bulunduğu işletme bilgileri (Fason üretim yapanlar için Fason Üretim sözleşmesi),
– Faaliyette bulunduğu işyeri adresi
– İletişim bilgileri (Cep tel, e-posta adresi)
b)Halen Bakanlıktan izinli muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde çalışan veteriner hekimler ile veteriner tıbbi ürün perakende satış yeri sorumluları yukarıda sayılı belgelerden izin dosyalarında yer alanları sunmayabilirler.
c)Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevli veteriner hekimler için çalıştığı kurum amiri tarafından onaylı ve E-Reçete Sistemine kayıt gerekli bilgileri içeren bir yazı alınması durumunda ayrıca yukarıda yazılı belgeler istenmeyebilir.
d)Veteriner ilaç satışı yapan veya yapmak isteyen Eczacılar reçeteye tabi veteriner ilaçlarını satabilmek amacıyla elektronik olarak düzenlenmiş reçeteyi görebilmek için aşağıda yer alan belgeler ile E-Reçete Sistemine kullanıcı olarak kayıt başvurusunda bulunmalıdır.
– Eczane Açılış/Çalışma İzin Belgesi fotokopisi,
– Vergi Numarası
– Faaliyette bulunduğu işyeri adresi
– Sorumlu Eczacının iletişim bilgileri (Cep tel, e-posta adresi)
e)Bakanlık, Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri ya da İl Eczacılar Odası tarafından aşağıda yer alan bilgileri içeren onaylı bir belge sunulması durumunda ayrıca ek bir belge aranmaksızın Eczacı kullanıcıların kayıt işlemini gerçekleştirir.
– Eczane sahibi gerçek veya tüzel kişiliğin adı,
– Vergi Numarası,
– Sorumlu Eczacının adı soyadı,
– Faaliyette bulunduğu işyeri adresi
– Sorumlu Eczacının İletişim bilgileri (Cep tel, e-posta adresi)
9.2.6.2 Bakanlık Hayvancılık Veri Tabanlarında Kayıtlı Olmayan Hayvanlar İçin E-Reçete Yazımı
A.Kedi, Köpek ve At Türü Hayvan
E-Reçete Sistemine Tanımsız Hayvanların (Kedi, Köpek ve Atların) Tanımlanması
Bakanlığımız herhangi bir veri tabanına kayıtlı olmayan, bireysel kimliklendirilmesi yapılmamış veya belirlenmemiş bir standartta kimliklendirilmiş hayvanlarla ilgili veri tabanı oluşturmak amacıyla Tanımsız Hayvan Veri Tabanı oluşturulması amaçlanmıştır.
Tanımsız Hayvan Veri Tabanı ile söz konusu hayvanlarla ilgili istatistiksel bilgilerin kaydedildiği bir mekanizma oluşturulacağı gibi, herhangi bir sebeple E-Reçete düzenlenmiş hayvana ait tedavi bilgileri ve bu hayvanlarda kullanılan veteriner ilaçlarına ilişkin bilgilerin toplanması sağlanmış olacaktır
Tanımsız Hayvan Veri Tabanı bu hayvanlar için E-Reçete düzenlemenin ön koşuludur. Dolayısıyla söz konusu veri tabanına kaydedilmemiş hayvanlar için E-Reçete düzenlenemeyecektir.
Kedi, Köpek ve Atlar Tanımsız Hayvan Veri Tabanına E-Reçete düzenlenmeden önce
kaydedilebileceği gibi E-Reçete düzenlenirken de kayıt edilebilecektir.
Tanımsız Hayvan Veri Tabanına hayvan kaydı aşağıdaki yol izlenerek yapılacaktır;
E-Reçete ana ekranında Tanımsız Hayvan butonu altındaki Tanımsız Hayvan Ekle Butonu tıklanmalıdır.
Açılan pencerede hayvan sahibi kişi ya da kurum seçilmeli, kişi seçilmesi durumunda TC No, kurum seçilmesi durumunda Vergi No yazılarak ara butonu tıklanmalıdır.
Hayvan sahibi bilgileri tanımlandıktan sonra Tanımsız Hayvan Ekle butonu tıklanmalı ve ekranda açılan bölümde Hayvan Türü, Hayvanın Küpe/Çip Numarası (Bu alanın doldurulması zorunlu değildir), Doğum Tarihi, Cinsiyeti, Irkı ve Hayvanın Eşgal Bilgisi kaydedilerek onay butonu tıklanmalıdır.
Kayıt işleminin tamamlanması ile birlikte her bir tanımsız hayvan için Sistem bir hayvan numarası türetecek ve hayvan Tanımsız Hayvan Veri Tabanında muhafaza edilecektir.
KILAVUZUN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ.
Comments