top of page

YÖK BAŞKANINA YAPILAN BAŞVURUMUZ (Eczacılık Fakültesi Sayısındaki Artış)



                                                                                                                      14/04/2025

                                                                                                                      TEİS2025-31

Sayın,

Prof. Dr. Erol ÖZVAR

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANI

ANKARA

 

Konu: Eczacılık Fakültesi Sayısındaki Artış, Eğitim Kalitesi ve Kontenjanlar Hakkında Görüş ve Düzenleme Talebi

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) olarak, ülkemizde eczacılık eğitiminin niteliğini ve mesleğin geleceğini yakından ilgilendiren bazı önemli sorunlara ilişkin değerlendirme ve çözüm önerilerimizi bilgilerinize arz etmek isteriz.

Son yıllarda eczacılık fakültesi sayısında yaşanan hızlı artış, eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilemekte, mezun sayısının kontrolsüz biçimde artması ise eczacılıkta işsizlik sorununu derinleştirmektedir. Türkiye genelinde 50’nin üzerinde eczacılık fakültesi bulunmasına rağmen, ne yazık ki bu fakültelerin büyük kısmı yeterli akademik kadroya ve fiziksel altyapıya sahip değildir.


Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER) tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin yalnızca 16’sı tam akreditasyon, 4 tanesi ise koşullu akreditasyon alabilmiş durumdadır. Bu veriler, çok sayıda fakültenin eğitim standardı bakımından yetersiz olduğunu ve eczacılık eğitiminin kalitesinin ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini göstermektedir.


Öte yandan, artan fakülte ve kontenjanlarla birlikte mezun sayısı da her yıl artmakta; buna karşın kamuda ve özel sektördeki istihdam olanakları aynı ölçüde genişlememektedir. Serbest eczacılık alanında ise yasal düzenlemelerle sınırlandırılmış açılış imkânları, mezun eczacıların mesleğe adım atmasını neredeyse imkânsız hale getirmiştir. Bu durum, genç mezunlar arasında yüksek oranlı bir işsizlik sorununu da beraberinde getirmektedir.


Şu anda eczacılık fakültelerinde eğitim gören öğrenci sayısı yaklaşık 25 bindir. Türkiye’de mesleğini icra eden 40 bin civarı eczacıdan hâlihazırda yaklaşık 32 bini eczane eczacılığı yapmakta olup 8 bin eczacı da özel sektör ve kamuda istihdam şansı bulabilmektedir. Eczane sayılarının ihtiyacın çok üzerine ulaştığı ve bu kapsamda getirilen sınırlamalar doğrultusunda yeni mezunların büyük bir kısmının eczane açma hakkına sahip olamayacağı hususu kamuda çok az sayıda eczacı istihdam edildiği gerçeği ve ilaç sanayiinin akredite olmayan fakültelerden mezun olan eczacılara mesafeli duruşu birlikte değerlendirildiğinde halihazırda yaşanmakta olan istihdam ve eğitimde kalite sorununun kartopu misali büyüyerek gelecekte daha büyük bir krize dönüşeceği çok açıktır.

 Bu kapsamda, aşağıdaki düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz:

  1. Eczacılık fakültelerine öğrenci alım kontenjanlarının ülke ihtiyacına göre azaltılması,

  2. Eczacılık lisans programına yerleştirme başarı sıralaması barajının en az 50.000’e yükseltilmesi,

  3. Yeterli öğretim üyesi ve teknik altyapısı olmayan eczacılık fakültelerinin kapatılması veya öğrenci alımının durdurulması,

  4. Akreditasyon sürecine girmemiş veya başarısız olan fakültelerin eğitim vermesinin sınırlandırılması,

  5. Eczacılık eğitimine yönelik denetim, gözetim ve kalite güvence mekanizmalarının güçlendirilmesi.

Söz konusu önerilerin, yalnızca eczacılık eğitiminin değil, ülkemiz sağlık sisteminin bütünlüğü ve toplum sağlığının sürdürülebilirliği açısından da büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.

Bilgilerinize arz ederiz.

 

Saygılarımızla,

ECZ. NURTEN SAYDAN

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI 

              GENEL BAŞKANI

 

bottom of page